این سؤال البته مورد توجه و پرسش وزاری بهداشت عربی نیز می باشد که چهارشنبه جاری کنفرانس خود را تشکیل خواهند داد.
همین طور از کشورهای مختلف دنیا و مسلمانان ساکن در کشورهای غربی سؤالهایی در این باره از معظم له صورت گرفته است. ایشان در پاسخ به این استفتائات و نظرخواهیها پاسخ دادند:
از دیدگاه اسلام، صحت و سلامتی انسان از مقاصد اساسی تشریع می باشد. چیزی که اسلام در همه قانونگذاریهای خود بدان اهتمام دارد و آن را یکی از اولویتهای شرعی و انسانی اساسی خود قرار داده است و از بشر خواسته است که در چارچوب صحت و سلامتی حرکت نماید و به کسی این اجازه را نداده است که به امنیت انسان تعرض کرده و یا آن را در معرض خطر قرار دهد.
با توجه به وضعیتی که در آن مردم برای حیات خود احساس خطر حقیقی می کنند و از گسترش آنفلوانزای خوکی نگران هستند موارد زیر را مورد تأکید قرار می دهیم:
اول – حج از بزرگترین واجبات الهی به شمار می آید و از مهمترین نشانه های عزت و وحدت مسلمانان به شمار می آید. حج مراسم عبادی انقلابی است که تعطیل شدن آن در هر حالتی جایز نیست.
دوم – مقامات مسؤول چه در کشورهایی که حاجیان از این کشورها می آیند و یا دولتهایی که مقصد حاجیان به شمار می آیند، باید حالت فوق العاده بهداشتی اعلام کنند و برای جلوگیری از گسترش آنفلوانزای خوکی در بین حاجیان و بازتابهای خطرناک آن پس از بازگشتشان به کشورها و جوامع اسلامی و کشورهای غربی، به مسؤولیت خود به صورت کامل عمل نمایند.
سوم – باید حاجیان را نسبت به راههای پیشگیری و جلوگیری از سرایت آنفلوانزای خوکی آگاه نمود. همین طور دولتها و مقامات مسؤول و کاروان داران باید به مسؤولیت خود عمل کنند و با شفافیت و توجه کامل، تدابیر و ابزارهای بهداشتی لازم را در این زمینه فراهم کنند.
چهارم – در رابطه با وظیفه مکلّف چه حاجی باشد و چه عمره گزار، اگر احساس ضرر نمی نماید، می تواند عمره را به جای آورد و حج بگذارد و مشکلی در این باره ندارد. اما اگر احساس ضرر و دچار شدن به بیماری را دارد، با توجه به تأکیداتی که کارشناسان و متخصصان کرده اند و یا گرفتار حالت روانی دشواری در این زمینه است و ادای عمره و فریضه حج برای او مشکلات شدیدی را در بر دارد، در چنین حالاتی وجوب حج و عمره در این سال از او ساقط است.
دفتر علامه مرجع آیت الله العظمی سید محمد حسین فضل الله
بیروت؛ 26 رجب 1430 هـ برابر با 19/7/2009م