بسم الله الرحمن الرحیم
1 رجب 1445 برابر با 22 دی 1402 و 12/01/2024 م
استفاده از فرصت ماه رجب برای عبادت و استغفار
مطالب مهم خطبه اول:ماههای حرام / ماه استغفار / ماه مبارک رجب را غنیمت بشمارید.
مطالب مهم خطبه دوم:دشمن به تهاجم خود ادامه میدهد / استواری مردم فلسطین / توطئه علیه غزه / تجاوز به یمن / لبنان باید محتاط باشد.
خطبه اول:
خداوند سبحانه و تعالی در کتاب عزیز خود میفرماید: «إِنَّ عِدَّةَ الشُّهُورِ عِنْدَ اللَّهِ اثْنَا عَشَرَ شَهْراً فِي كِتَابِ اللَّهِ يَوْمَ خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ مِنْهَا أَرْبَعَةٌ حُرُمٌ ذَلِكَ الدِّينُ الْقَيِّمُ فَلَا تَظْلِمُوا فِيهِنَّ أَنْفُسَكُمْ وَقَاتِلُوا الْمُشْرِكِينَ كَافَّةً كَمَا يُقَاتِلُونَكُمْ كَافَّةً وَاعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ مَعَ الْمُتَّقِينَ»[التوبة: 36] صدق الله العظيم.
ماههای حرام
این روز اولین روز ماه رجب است و این ماه یکی از چهار ماهی است که خداوند متعال از میان ماههای سال برگزیده است که عبارتاند از رجب، ذیالقعده، ذیالحجه و محرم. همانطور که در حدیث آمده است: «إِنَّ اللَّه اِصْطَفَى صَفَايَا مِنْ خَلْقه اِصْطَفَى مِنْ الْمَلَائِكَة رُسُلًا وَمِنْ النَّاس رُسُلًا وَاصْطَفَى مِنْ الْكَلَام ذِكْره وَاصْطَفَى مِنْ الْأَرْض الْمَسَاجِد وَاصْطَفَى مِنْ الشُّهُور رَمَضَان وَالْأَشْهُر الْحُرُم وَاصْطَفَى مِنْ الْأَيَّام يَوْم الْجُمُعَة وَاصْطَفَى مِنْ اللَّيَالِي لَيْلَة الْقَدْر فَعَظِّمُوا مَا عَظَّمَ اللَّه؛ خداوند نابترین آفریده های خود را برگزید؛ از میان فرشتگان و از مردم رسولانی برگزید، از میان سخنان ذکر خود، از زمین مساجد، از میان ماهها، ماه رمضان و ماههای حرام را و از میان روزها، جمعه و از شبها، شب قدر را برگزید، پس آنچه را خداوند بزرگ داشته است، شما نیز بزرگ بشمارید.»
خدا خواسته است که این چهار ماه، ماه صلح و آرامش و امنیت باشند. جنگ در آنها حرام است و منازعات و درگیریها اعم از دولتها و گروهها و افراد متوقف میشود و شروع جنگ و نزاع و درگیری در آنها و ادامه آن جز برای دفاع از خود، ناموس یا دین جایز نیست.
این تأییدی است از سوی خداوند متعال که او صلح را برای دنیا میخواهد، آنگاه که ثلث ماههای سال را ماههای صلح قرار داده و در ماههای دیگر نیز به صلح دعوت کرده و فرموده است: «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا ادْخُلُوا فِي السِّلْمِ كَافَّةً وَلَا تَتَّبِعُوا خُطُوَاتِ الشَّيْطَانِ إِنَّهُ لَكُمْ عَدُوٌّ مُبِينٌ».
ماههایی است که حسنات در آن چند برابر حساب میشود و بدیها نیز در آن چند برابر حساب میشود و خداوند آنها را ماههایی برای غنای معنوی و ایمانی قرار داده و این همان چیزی است که ما در این ماه مبارک شاهد برنامههای معنوی و ایمانی و تربیتی هستیم که بر اساس روایات شریفه برای ما به ودیعت سپرده است؛ چرا که در آن به روزهداری و دعا، دعاهای زیادی مخصوص این ماه است و نماز مستحبی و خواندن قرآن و احیای شبهای آن سفارش شده است که باید مراقب آنها باشیم.
ماه استغفار
شاید برجستهترین کاری که در این ماه به آن دعوت شدهایم، استغفار باشد؛ چنانکه در حدیث آمده است: «رَجَبٌ شَهْرُ اَلاِسْتِغْفَارِ لِأُمَّتِي أَكْثِرُوا فِيهِ اَلاِسْتِغْفَارَ فَإِنَّهُ غَفُورٌ رَحِيمٌ، وَ سُمِّيَ شَهْرُ رَجَبٍ شَهْرَ اَللَّهِ اَلْأَصَبَّ لِأَنَّ اَلرَّحْمَةَ عَلَى أُمَّتِي تُصَبُّ صَبّاً فِيهِ، فَقُولُوا: أَسْتَغْفِرُ اَللَّهَ وَ أَسْأَلُهُ اَلتَّوْبَةَ؛ ماه رجب ماه استغفار امّت من است، پس بسيار در اين ماه طلب آمرزش كنيد كه خدا آمرزنده و مهربان است؛ و رجب را «أصب» مىگويند؛ زيرا كه در اين ماه رحمت خدا بر امّت من بسيار ريخته مىشود، پس بسيار "أستغفر اللّه و أسئله التّوبة" بگویند.»
در این ماه پربرکت، فراخوانده شدهایم تا این فرصت را غنیمت بشماریم و تمام آنچه را که در روزهای گذشتهمان اتفاق افتاده است، محاسبه کنیم و سپس مشتاق و امیدوار به سوی پروردگارمان رو کنیم و دعا کنیم که از بدیها و گناهانمان بگذرد و از کاستیهایمان در انجام مسئولیتهایی که بر دوش ما گذاشته است، چه نسبت به او، چه نسبت به خود، چه نسبت به خانواده، خویشاوندان، همسایگان، جامعه، وطن و امت اسلامیمان درگذرد.
عزیزان، استغفار از مهمترین نعمتهایی است که خداوند به بندگان و دوستانش ارزانی داشته است؛ زیرا خداوند متعال میتواند این فرصت را به بندگانش ندهد و بعد از انجام گناهان یا کوتاهی در چیزهایی که از آنها خواسته شده، رهایشان کند؛ اما او نمیخواهد که بندگانش به معصیتها و گناهان و اعمال ناشایستی که ممکن است دچارشان شود، آلوده شوند و دروازه برگشت به سوی خود و بازگشت از اشتباهات یا کوتاهیهایی که در آن افتاده بودند را به رویشان باز نکند.
به این منظور برای رسیدن به این بازگشت، او دری را به رویشان گشود و راه رسیدن به آن را برایشان آسان کرد. کافی بود از خداوند طلب آمرزش کنند تا او را آمرزنده و مهربان بیابند و خداوند متعال به این امر اشاره کرده و میفرماید: «وَمَنْ يَعْمَلْ سُوءاً أَوْ يَظْلِمْ نَفْسَهُ ثُمَّ يَسْتَغْفِرِ اللهَ يَجِدِ اللهَ غَفُوراً رَحِيماً» [النّساء: 110] و فرموده است: «أَفَلَا يَتُوبُونَ إِلَى اللهِ وَيَسْتَغْفِرُونَهُ وَاللهُ غَفُورٌ رَحِيمٌ» [المائدة: 74] و در آیه دیگری فرموده است: «قُلْ يَا عِبَادِيَ الَّذِينَ أَسْرَفُوا عَلَى أَنْفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا مِنْ رَحْمَةِ اللهِ إِنَّ اللهَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِيعاً» [الزّمر: 53].
در حدیث قدسی آمده است: «يا ابْنَ آدم لَوْ بلَغَتْ ذُنُوبُك عَنَانَ السَّماءِ ثُم اسْتَغْفَرْتَني غَفرْتُ لَكَ وَلا أُبالي؛ اي فرزند آدم! اگر گناهانت به آسمان برسد و بعد از من آمرزش طلبي، ترا میآمرزم و باکي ندارم.»
احادیث شریف میزان تأثیر استغفار بر انسان را بیان کردهاند. استغفار اولاً موجب محو گناهان و زدودن آثار آن میشود، چنانکه در حدیث آمده است: «مَن تابَ تابَ اللهُ علَيهِ، وأُمِرَتْ جَوارِحُهُ أنْ تَسْتُرَ علَيهِ، وبِقاعُ الأرضِ أنْ تَكْتُمَ علَيهِ، وأُنْسِيَتِ الحَفَظَةُ ما كانتْ تَكتُبُ علَيهِ؛ هر كس توبه كند خداوند او را میآمرزد و به جوارح او و جاى جاى زمين دستور داده میشود كه آبروى او را حفظ كنند و عیبهایش را بپوشانند و گناهانى كه فرشتگان حافظ اعمال برايش نوشتهاند از ياد آنان برده میشود.» او باید رابطه با پروردگارش را احیا و تقویت کند و در محذوریتهایی که گناهان به آن منتهی میشوند، نیفتد.
ثانیاً: خداوند توبه را سبب افزایش و گسترش روزی و دفع بلاها از انسان در دنیا و رفع غم و اندوه و دریچهای برای امنیت زندگی قرار داده است.
خداوند متعال فرمود: «وَيَا قَوْمِ اسْتَغْفِرُوا رَبَّكُمْ ثُمَّ تُوبُوا إِلَيْهِ يُرْسِلِ السَّمَاءَ عَلَيْكُمْ مِدْرَاراً وَيَزِدْكُمْ قُوَّةً إِلَى قُوَّتِكُمْ وَلَا تَتَوَلَّوْا مُجْرِمِينَ» [هود: 52].
در حدیثی از امیرالمؤمنین(ع) آمده است: «وَقَدْ جَعَلَ اللهُ سُبْحَانَهُ الاسْتِغْفَارَ سَبَباً لِدُرُورِ الرِّزْقِ وَرَحْمَةِ الْخَلْقِ، فَقَالَ سُبْحَانَهُ: "اسْتَغْفِرُوا رَبَّكُمْ إِنَّهُ كانَ غَفَّاراً * يُرْسِلِ السَّماءَ عَلَيْكُمْ مِدْراراً * وَيُمْدِدْكُمْ بِأَمْوالٍ وَبَنِينَ وَيَجْعَلْ لَكُمْ جَنَّاتٍ وَيَجْعَلْ لَكُمْ أَنْهاراً" [نوح: 10 – 12] فَرَحِمَ اللهُ امْرَأً اسْتَقْبَلَ تَوْبَتَهُ وَاسْتَقَالَ خَطِيئَتَهُ»
ثالثاً: استغفار دروازه امنیت است؛ چنانکه در حدیث آمده است: «اِدْفَعُوا أَبْوَابَ اَلْبَلاَيَا بِالاِسْتِغْفَارِ.» و در حدیث آمده است: «مَن كَثُرَتْ هُمومُهُ فَعلَيهِ بالاستِغفارِ؛ کسی که غم و اندوه زیادی دارد، استغفار کند».
پس از رحلت رسول خدا(ص) امام علی(ع) به این مطلب اشاره میکند و میفرماید: «كَانَ فِي اَلْأَرْضِ أَمَانَانِ مِنْ عَذَابِ اَللَّهِ؛ وَ قَدْ رُفِعَ أَحَدُهُمَا فَدُونَكُمُ اَلْآخَرَ فَتَمَسَّكُوا بِهِ؛ أَمَّا اَلْأَمَانُ اَلَّذِي رُفِعَ فَهُوَ رَسُولُ اَللَّهِ صلىاللهعليهوآلهوسلم؛ وَ أَمَّا اَلْأَمَانُ اَلْبَاقِي فَالاِسْتِغْفَارُ. قال تعالى: "وَمَا كَانَ الله لِيُعَذِّبَهُمْ وَأَنْتَ فِيهِمْ وَمَا كَانَ اللهُ مُعَذِّبَهُمْ وَهُمْ يَسْتَغْفِرُونَ" [الأنفال: 33]؛ دو چيز در زمين مايۀ امان از عذاب خدا بود: يكى از آن دو برداشته شد، پس ديگرى را دريابيد و بدان چنگ زنيد؛ امّا امانى كه برداشته شد رسول خدا(ص) بود و أمان باقى مانده، استغفار است. خداوند متعال فرموده است: "وَمَا كَانَ الله لِيُعَذِّبَهُمْ وَأَنْتَ فِيهِمْ وَمَا كَانَ اللهُ مُعَذِّبَهُمْ وَهُمْ يَسْتَغْفِرُونَ" [الأنفال: 33]».
استغفار بهترین دعا و بهترین عبادت است، در حدیث آمده است: «خَيْرُ اَلدُّعَاءِ اَلاِسْتِغْفَارُ؛ بهترین دعا استغفار است.» و در حدیث آمده است: «خَيْرُ اَلْعِبَادَةِ اَلاِسْتِغْفَارُ؛ بهترین عبادت استغفار است».
اما در مورد چگونگی استغفار از گناهان و اعمال ناشایست، باید گفت که استغفار نباید به حدود زبانی متوقف شود، بلکه باید فراتر از زبان برود و به رفع آثار گناه و غفلت و اصلاح مسیر بینجامد.
این همان چیزی است که خداوند متعال به آن اشاره کرده است که میفرماید: «وَإِنِّي لَغَفَّارٌ لِمَنْ تَابَ وَأَمَنَ وَعَمِلَ صَالِحاً ثُمَّ اهْتَدَى».
در حدیث آمده است: «الْمُسْتَغْفِرَ مِنَ الذَّنْبِ وَهُوَ مُقِيمٌ عَلَيْهِ كَالْمُسْتَهْزِئِ بِرَبِّهِ؛ کسی که از گناهی استغفار کند در حالی که به آن متعهد است، مانند کسی است که پروردگارش را مسخره کرده است».
در حدیث آمده است: «مَنِ اسْتَغْفَرَ بلِسانِهِ و لَم يَنْدَمْ بقَلبِهِ فَقدِ اسْتَهْزأ بنَفْسِهِ؛ کسی که با زبانش استغفار کند و در دلش پشیمان نشود، خود را مسخره کرده است».
ماه مبارک رجب را غنیمت بشمارید
از این رو عزیزان از ما دعوت شده تا ورود این ماه پربرکت را که خداوند رحمت خود را بر بندگانش سرازیر کرده است، غنیمت بشماریم و در پیشگاه خداوند متعال، به عنوان فرد و گروه و امت، گذشته خود را مرور کنیم تا ببینیم در کجا اشتباه و در کجا کوتاهی کردهایم و بعد از آن با خدای سبحان عهد ببندیم که به اشتباهات یا کوتاهیهای گذشته خود برنگردیم و راه خود را اصلاح کنیم. اینکه آینده ما بهتر از گذشته آن باشد، پس فرصت را از دست ندهیم و در استفاده از آن عجله کنیم، این همان چیزی است که خداوند متعال ما را به آن دعوت کرده و فرموده است: «وَسَارِعُوا إِلَىٰ مَغْفِرَةٍ مِّن رَّبِّكُمْ وَجَنَّةٍ عَرْضُهَا السَّمَاوَاتُ وَالْأَرْضُ أُعِدَّتْ لِلْمُتَّقِينَ» [آل عمران: 133].
دعای ما در این روز در آغاز این ماه همان باشد که رسول خدا(ص) میفرمود: «أَللَّـهُمَّ أَهِلَّهُ عَلَيْنا بِالأَمْنِ والإيمانِ، وَالسَّلامَةِ وَالإسْلامِ، وَالْعافِيَةِ الْمجَلَّلَةِ وَدِفاعِ الأَسْقامِ، وَالْعَوْنِ عَلَى الصَّلاةِ وَالصِّيامِ وَالْقِيامِ وَتِلاوَةِ الْقُرآنِ فيه، والذّكر والاستغفار حتَّى يَنْقَضِيَ عَنّا وَقَدْ عَفَوْتَ عَنّا وَغَفَرْتَ لَنا وَرَحِمْتَنا؛ خدایا، این ماه را بر ما نو کن به ایمنی و ایمان و سلامت و اسلام و تندرستی پوشاننده و همهجانبه و دفاع در برابر بیماریها و یاری بر نماز و روزه و شبزندهداری و تلاوت قرآن. خدایا، ما را برای ماه رمضان سالم گردان و ماه رمضان را از ما سالم دریافت کن و ما را در آن تا از ما بگذرد به سلامت دار درحالیکه از گناهان ما درگذشته و ما را مورد آمرزش و رحمت خویش قرار داده باشی.»
خطبه دوم:
بسم الله الرحمن الرحیم
ای بندگان خدا، به شما و خودم همان سفارشی را میکنم که امام باقر(ع)، همان امامی که در سالروز ولادت او قرار داریم، به یکی از یاران خود به نام خیثمه بن عبدالرحمن جعفی، فرمود: «يَا خَيْثَمَةُ أَبْلِغْ مَنْ تَرَى مِنْ مَوَالِينَا اَلسَّلاَمَ وَ أَوْصِهِمْ بِتَقْوَى اَللَّهِ اَلْعَظِيمِ وَ أَنْ يَعُودَ غَنِيُّهُمْ عَلَى فَقِيرِهِمْ وَ قَوِيُّهُمْ عَلَى ضَعِيفِهِمْ وَ أَنْ يَشْهَدَ حَيُّهُمْ جِنَازَةَ مَيِّتِهِمْ وَ أَنْ يَتَلاَقَوْا فِي بُيُوتِهِمْ فَإِنَّ لُقِيَّا بَعْضِهِمْ بَعْضاً حَيَاةٌ لِأَمْرِنَا رَحِمَ اَللَّهُ عَبْداً أَحْيَا أَمْرَنَا يَا خَيْثَمَةُ أَبْلِغْ مَوَالِيَنَا أَنَّا لاَ نُغْنِي عَنْهُمْ مِنَ اَللَّهِ شَيْئاً إِلاَّ بِعَمَلٍ وَ أَنَّهُمْ لَنْ يَنَالُوا وَلاَيَتَنَا إِلاَّ بِالْوَرَعِ وَ أَنَّ أَشَدَّ اَلنَّاسِ حَسْرَةً يَوْمَ اَلْقِيَامَةِ مَنْ وَصَفَ عَدْلاً ثُمَّ خَالَفَهُ إِلَى غَيْرِهِ؛ اى خيثمه هر كس از دوستان ما را می بينى سلام برسان و آنها را به تقواى خداى بزرگ سفارش كن و اينكه توانگرشان بر فقيرشان توجه كند و قويشان بر ضعيف و زنده آنها بر جنازه ميتشان حاضر شوند و در منازل به ملاقات يكديگر روند، زيرا ملاقات آنها با يكديگر موجب زنده ساختن امر ماست، خـدا رحمت كند. بنده اى را كه امر ما را زنده دارد. اى خيثمه به دوستان ما پيغام ده كه ما از طرف خدا آنها را جز به عملشان بى نيازى ندهيم و چاره سازى نكنيم، جز باورع به دوستى مـا نرسند و پرحسرت ترين مردم روز قيامت كسى است كه عدالتى را بستايد و سپس به خلاف آن گرايد.»
عزیزان، ما بیش از همه به این توصیهها که ما را به همبستگی و همکاری، به حمایت از همدیگر، تقویت همدیگر و پشتیبانی از همدیگر در راه حق فرامیخوانند نیاز داریم. اینکه باتقوا باشیم، در التزام به عدالت صادق باشیم و با اعمال، رفتار و مواضع خود به آنچه با عدالت در تضاد است، دعوت نکنیم. با این کار در عمل و نه در گفتار، به آن حضرت وفادار خواهیم بود و مسئولیتپذیرتر، عادلتر و توانمندتر در مقابله با چالشها خواهیم بود.
دشمن به تهاجم خود ادامه میدهد
از غزه آغاز میکنیم، جایی که دشمن صهیونیستی به کشتار غیرنظامیان ادامه میدهد و در کرانه باختری آن را کامل میکند. شاید برجستهترین چیزی که در این مرحله شاهد آن هستیم، هدف قرار دادن روزنامهنگاران و خانوادههای آنها باشد. از این طریق میخواهند نگذارند افکار عمومی جنایات این رژیم را ببینند.
در اینجا باید از همه کسانی که علیرغم اتفاقاتی که بر آنها و خانوادههایشان گذشته و با وجود آگاهی از اینکه ممکن است به قیمت جان خود یا خانوادههایشان تمام شود، اصرار دارند که رسالت رسانهای خود را انجام دهند، قدردانی کنیم.
پافشاری دشمن بر اقدامات تجاوزگرانه خود علیرغم اعلام انتقال به مرحله سوم که حاکی از آسیب نرساندن به غیرنظامیان، محدود کردن کار خود به عملیات نظامی و ایجاد فضا برای ورود کمکهای بشردوستانه به نوار غزه است، نشان دهنده عدم صداقت این رژیم در این اعلان و اینکه آنچه دشمن صادر کرده، چیزی جز پاشیدن خاکستر در چشمان نیست. دشمن میخواهد با این کار از فشارهای وارده بر خود، حتی از سوی حامیانش بکاهد. چون صحنههای کشتاری که دشمن در جهان و در مقابل مردم خود انجام میدهد و صداهایی که در سرتاسر جهان شروع به بلند شدن کردهاند و از دشمن توقف خونریزی را میخواهند، آنها را به تنگنا انداخته است. مواضع و بیانیهها و تظاهرات و راهپیماییهایی که در خیابانهای جهان به راه افتادهاند چنین چیزی را فریاد میزنند. کار به جایی رسیده است که آفریقای جنوبی به وسیله رخدادهای میدانی، اسناد، تصاویر و اظهارنظرهای سران امنیتی، نظامی و سیاسی دشمن، جرئت کرده و در دادگاه بینالمللی لاهه، این رژیم را به نسلکشی متهم کرده است.
استواری مردم فلسطین
در همین زمان، مردم فلسطین به مقابله با ماشین نظامی دشمن ادامه میدهند و با این کار شگفتانگیزترین شکلهای صبر، دلاوری، رشادت و فداکاری را تا سرحد شهادت از خود نشان میدهند تا دشمن را از رسیدن به اهداف خود بازدارند و باعث شوند که تاوان گرانی پرداخت کند.
ما بار دیگر به قهرمانی، استواری و فداکاریهای این مردم درود میفرستیم. مردمی که سرمشقی برای همه مللی شدهاند که آرزوی آزادی دارند و شایسته زندگی هستند و به همه دولتها و طرفهایی که در کنار این مردم ایستادند و با تمام امکانات نظامی، سیاسی، مادی و حقوقی و یا نفی سیاست آواره سازی که دشمن انجام میدهد و خواهان آن است، از این مردم پشتیبانی کردند، درود میفرستیم.
توطئه علیه غزه
مایه تأسف است که در این مرحله شاهد رایزنیهایی هستیم که به صورت مخفیانه و علنی با هدف ترتیب دادن یک روند سیاسی که تصویر وضعیت پس از اتمام عملیات نظامی در غزه را ترسیم میکند، در حال انجام است و هدف آن تضمین امنیت رژیم صهیونیستی و تحمیل قیمومیت بر این ملت است، بدون اینکه انتخاب و حق تعیین سرنوشت، اداره امور، آزادی و زندگی شایسته را برای این مردم در نظر بگیرد.
تجاوز به یمن
نه چندان دور از آنچه در غزه اتفاق میافتد، به یمن میپردازیم تا تجاوز به این کشور را محکوم کنیم. این حمله برخلاف قطعنامه اخیر شورای امنیت است که به کسی اجازه استفاده از زور را نمیدهد و به دلیل حمایت یمن از مردم فلسطین و نپذیرفتن جنگ نابودگرانه نوار غزه و محاصره تحمیلی بر آن بود، علیرغم اینکه یمنیها تأیید کردند به جز کشتیهایی که به سوی رژیم صهیونیستی میروند، به کشتیهای دیگر حمله نمیکنند.
ما مطمئن هستیم مردم یمن که به ما ثابت کردهاند بیخیال بیعدالتی نخواهند شد و به ذلت رضایت نخواهند داد، در برابر این تجاوز دست روی دست نخواهند گذاشت.
لبنان باید محتاط باشد
به لبنان میرسیم، جایی که مقاومت به خاطر تعهد خود به حمایت از مردم فلسطین و با این باور که پیروزی دشمن در غزه، آن را وسوسه میکند که به تلافی شکستهایش، به این کشور حمله کند، به فداکاری خود ادامه میدهد. آنهم در زمانی که دشمن همچنان قوانین جنگ را زیر پا میگذارد و در حملات خود که به حد و مرز درگیری نظامی اکتفا نمیکند و حتی روستاها، خانهها و مؤسسات بهداشتی و بشردوستانه امن را هدف قرار میدهد.
در عین حال که به همه این فداکاریها در این راه درود میفرستیم، از لبنانیها میخواهیم که نسبت به خطرات و تهدیدات دشمن آگاه باشند، اگرچه هنوز مطمئن هستیم که دشمن میترسد وارد ماجراجویی جدید علیه این کشور شود. چون از میزان توانمندیهای لبنان آگاه است و بهترین شاهد آن، تأکید وزیر امور خارجه آمریکا است که اسرائیلیها از وی خواستهاند برای جلوگیری از وقوع جنگ در لبنان مداخله کند و این همان چیزی است که هیئتها برای آن آمدهاند. آنچه همیشه لازم است هوشیاری نسبت به نیات این دشمن است که از خیانت و ماجراجوییهای غیرمنتظرهاش اطلاع داریم.
در عین حال، از موضع واحد لبنان که به نمایندگان بینالمللی اطلاع داد که تنها راه توقف آنچه در مرزهای لبنان با فلسطین میگذرد، توقف تجاوزات این رژیم علیه مردم فلسطین است و با این کار آسیابهای جنگ متوقف خواهد شد، قدردانی میکنیم.