بسم الله الرحمن الرحیم
28 رمضان 1443 هـ برابر با 9 اردیبهشت 1401 و 29/04/2022 م
علامه سید علی فضل الله با حضور جمعی از شخصیتهای علمی، سیاسی و اجتماعی و جمعی از مؤمنین، خطبههای نماز جمعه را بر منبر مسجد امامین حسنین(علیهما السلام) در حارة حریک ایراد کرد. در خطبه سیاسی ایشان آمده است:
خطبه سیاسی:
ای بندگان خدا! به شما و خودم توصیه میکنم که از رفتار پیامبر خدا(ص) پس از آنکه خداوند مکه را به دست او فتح کرد و پیروزی بزرگی را برای آن حضرت رقم زد که این روزها سالروز آن است، الگوگیری کنیم. پیامبر خدا به رغم قدرتی که داشت و آزار و اذیتهایی که خود و یارانش از قریش دید، چون فاتحان سرمست از باده پیروزی به مکه وارد نشد و به بدرفتاریشان واکنش نشان نداد، بلکه آنگونه که در سیره آمده است: سوار بر شتر وارد مکه شد، برای خدا سجده کرد و شکر و حمد میگفت.
زمانی که مردان و زنان قریش نزدش آمدند تا از او بپرسند که با آنان چه خواهد کرد؟ آنان را عفو کرد و به آنان فرمود: «بروید که شما آزاد شدگانید.» رسول خدا(ص) آنان را مجبور به پذیرش اسلام نکرد و عفوشان را به اسلام آوردن مشروط ننمود، بلکه به آنان فرصت انتخاب داد تا در آزادی کامل اسلام بیاورند. در حالی میتوانست آنها را به این کار مجبور کند.
رسول خدا(ص) با همین رحمت و تواضع توانست به دل دشمنان خود راه یابد و دین خود را به خردهایشان برساند و دامنه آن اسلام آنچنان گسترش یافت که به بیان خداوند متعال، همه جا را فراگرفت و مردم دسته دسته به دین خدا وارد میشدند.
تنها با این روحیه است که به قلوب مردم راه پیدا کرده و عقولشان را تسخیر میکنیم و با آن با چالشها مواجه میشویم.
وخامت وضعیت معیشتی مردم
از اوضاع معیشتی وخیمی شروع میکنیم که لبنانیها در همه سطوح گرفتار آن هستند؛ بدون آنکه کورسوی امیدی برای خروجشان از این وضعیت غمانگیز وجود داشته باشد. مشخص شده است که فساد، اتلاف منابع و سوء مدیریت باعث شده است که خزانه کشور به این ورطه بیفتد. اینکه کمکهای وعده داده شده به لبنانیها نمیآیند، حتی اگر هم بیایند، منوط به شرایطی است که بیرونیها دیکته میکنند. البته آنها این شرایط را به نفع خود و محاسبات خود میخواهند تا لبنانیها همچنان به کمک افراد و جریانهای مساعدت کننده متکی باشند. ولی این کمکها هر چقدر هم که بزرگ باشند، حلال رنجهایشان نیست، بلکه فقط تسکین دهنده آنها خواهد بود.
به این مناسبت، ما از همه مساعداتی که بدون چشم داشت و فقط از روی عشق به بخشش و احساس مسئولیت در قبال مردم جامعه و کشورشان صورت میگیرند، قدردانی میکنیم. شاید گویاترین تصویر از وضعیت کنونی لبنانیها، غرق شدن قایق حامل دهها مرد، مرد، زن و کودک جوان باشد که از جهنمی که در آن زندگی میکردند و وضعیت غمانگیزی که از آن رنج میبرند، میگریختند؛ زیرا دیگر قادر به تأمین اولیهترین مایحتاج زندگی خود نبودند.
آنها با وجود اینکه به خطرات این سفر و آنچه ممکن است برایشان اتفاق بیفتد، واقف بودند، اما ترجیح دادند ریسک کنند تا از دندان برنده نیاز، فقر و بیچارگی در امان بمانند.
در این زمینه، ما در غم مردم طرابلس و خانوادههای قربانیان این فاجعه که جان بسیاری از آنها را گرفت، شریک هستیم و به نجات یافتگان از این حادثه تبریک میگوییم و از درگاه الهی میخواهیم که سرنوشت مفقودان سریعتر معلوم شود.
همانطور که قبلاً درخواست کردیم، مجدداً از همه کسانی که در مصادر مسئولیت قرار دارند، دعوت میکنیم که بیدار شوند و به دلایلی که این مردم را وادار به سوار شدن به قایق پر ازدحام و بدون وسایل نجات و حفاظت کرده است، خوب فکر کنند و در رسیدگی به علل این حادثه تسریع کنند یا حداقل رسیدگی را شروع کنند و به صدور بیانیههای تسلیت یا انداختن مسئولیت به دوش باندهای قاچاق یا ارائه کمکهای اجتماعی به بازماندگان یا خانوادههای قربانیان یا سختگیری در زمینه حمل و نقل دریایی قانع نشوند؛ چون همه این اقدامات با وجود اهمیتی که دارند، راه حل نیستند و نخواهند بود. راه حل، توسعه سریع طرابلس و عکار و همه مناطق فقیر و مغفول مانده این کشور است که دایره آن روز به روز در حال گسترش است.
در برابر این واقعه، ما خواهان بررسی شفاف و سریع هستیم تا دلایل وقوع این فاجعه مشخص شود و در دایره گمانه زنی باقی نماند تا از عواقب آن و شکافی که میخواهند بین مردم شهر و ارتش لبنان ایجاد کنند، جلوگیری شود.
انتخابات آتی
در موضوع انتخابات که با وجود همه تردیدها، در آستانه برگزاری قرار دارد، بار دیگر درخواست میکنیم که انتخابات به دور از فضای تشنج، تنش و تحریک تعصبات، نفرت و آنچه ثبات داخلی را تهدید میکند و به دور از روش چماق و هویج، برگزار شود. انتخابات باید مجالی برای رقابت در جهت ارائه بهترین و واقعبینانهترین برنامهها باشد. برنامههایی که قادر به بیرون بردن کشور از وضعیت فروپاشی و مقابله با چالشهایی باشد که در انتظار کشور است.
در اینجا نسبت به خطرات بحث انتخاباتی حول محور اینکه چه کسی موافق سلاح مقاومت است و چه کسی مخالف آن، هشدار میدهیم. ما میخواهیم که با توجه به نیاز مستمر لبنان به این سلاح برای محافظت از کشور در برابر دشمن صهیونیستی که همچنان در خشکی، دریا و هوا لبنان را تهدید میکند و هرگونه تهدید خارجی دیگر، سلاح مقاومت از منازعات و درگیریهای داخلی دور بماند. اگر نگرانیهایی هم وجود دارد، باید از طریق گفتگوی منطقی و نه از طریق مناظره، مجادلات و تریبونها یا دامن زدن به تعصبات انتخاباتی به آنها پرداخته شود.
حملات مداوم به سوریه
در رابطه با حمله به سوریه؛ ما حملات مستمر آن هم به بهانههای واهی به این کشور عربی و اسلامی را محکوم میکنیم. هدف از این حملات تضعیف، تهدید ثبات و جلوگیری از بهبود وضعیت سوریه است که متأسفانه در شرایطی اتفاق میافتد که هیچ گونه محکومیتی توسط کشورهای عربی و اسلامی یا شورای امنیت به گوشمان نمیرسد که این امر باعث شده است دشمن صهیونیستی بر حملات خود و تنها ساختن این کشور پافشاری کند.
روز جهانی قدس
اما در زمینه برگزاری روز جهانی قدس که هر ساله در آخرین جمعه ماه مبارک رمضان برگزار میشود. امام خمینی(ره) برای یادآوری مصائب این شهر و هدف قرار گرفتن کل فلسطین با هدف یهودیسازی و سلب هویت اسلامی و مسیحی فلسطین که امروز در مسجد الاقصی به شکل هجوم دشمن صهیونیستی و جلوگیری از رسیدن نمازگزاران به مسجد شاهد بودیم و شاهد آن هستیم، این روز را اعلام کرد.
ما میخواهیم که این روز، روز همبستگی با مردم قدس و نگاهبانان مسجد الاقصی و مردم فلسطین باشد که با جسارت، شجاعت و قهرمانی، با وجود رنج، زخم و محاصره، در برابر قلدری رژیم صهیونیستی و حملات آن ایستادهاند و جلوی اجرای پروژههای دشمن را که تاریخ و مقدسات، حال و آینده این شهر هدف قرار دادهاند، گرفتهاند.
معتقدیم که ایستادن در کنار آرمان این مردم، یک گزینه نیست؛ بلکه یک وظیفه اخلاقی، میهنی، ملی، انسانی و دینی است و تنها گذاشتن این مردم مایه دلگرمی دشمن و آسیب دیدن امنیت، ثبات و آزادی منطقه است.
روز جهانی کارگر
از سوی دیگر، دو روز بعد و در اول اردیبهشت روز کارگر است. به همین مناسبت این روز را به تمامی کارگران، اعم از زن و مرد تبریک میگوییم و از خداوند میخواهیم که این وضعیت تغییر کند تا همه کارگران به تکریم بایسته، حقوق و فرصت داشتن یک زندگی شرافتمندانه برسند.
دوشنبه روز عید سعید فطر است
در خاتمه؛ بر اساس مبنای فقهی سید(ره) و کسانی که محاسبات نجومی را قبول دارند، دوشنبه آینده دوم می، روز عید سعید فطر خواهد بود. خداوند با خیر و برکت خود این روز را برای شما تکرار کند. شاید سال آینده حامل بشارت بیرون رفت از دالان تاریکی باشد که در این کشور و همه کشورهای دیگر گرفتار آن هستیم. به درستی که او مستجاب کننده دعاهاست.