بسم الله الرحمن الرحیم
25 شعبان 1444 برابر با 26 اسفند 1401 و 17/03/2023 م
آماده شدن برای ماه مبارک رمضان
مطالب مهم خطبه اول: در استقبال از ماه مبارک / مسئولیت ما در ماه رمضان / تهیه برنامه عبادی / توجه به عبادت.
مطالب مهم خطبه دوم: بحران تشدید شده و راهحلی وجود ندارد / بازخواست رئیس بانک مرکزی / مواظب دشمن باشید / توافق عربستان و ایران / حلول ماه مبارک رمضان را تبریک میگوییم.
خطبه دینی:
خداوند سبحانه و تعالی در کتاب عزیز خود میفرماید: «شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِي أُنْزِلَ فِيهِ الْقُرْآَنُ هُدًى لِلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِنَ الْهُدَى وَالْفُرْقَانِ فَمَنْ شَهِدَ مِنْكُمُ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْهُ وَمَنْ كَانَ مَرِيضاً أَوْ عَلَى سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِنْ أَيَّامٍ أُخَرَ يُرِيدُ اللهُ بِكُمُ الْيُسْرَ وَلَا يُرِيدُ بِكُمُ الْعُسْرَ وَلِتُكْمِلُوا الْعِدَّةَ وَلِتُكَبِّرُوا اللهَ عَلَى مَا هَدَاكُمْ وَلَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ» [البقرة: 185] صدق الله العظيم.
در استقبال از ماه مبارک
چند روزی دیگر ماه رمضان با تمام برکات، خوبیها و مواهب خود به ما نزدیک میشود. ماهی که رسول خدا(ص) در اشاره به عظمت و کرامت آن نزد خداوند متعال فرموده است: «أَيُّهَا النَّاسُ! إِنَّهُ قَد أَقبَلَ إِلَيكُم شَهرُ اللهِ بِالبَرَكَةِ وَالرَّحمَةِ وَالمَغفِرَةِ. شَهرٌ هُوَ عِندَ اللهِ أَفضَلُ الشُّهُورِ، وَأَيَّامُهُ أَفضَلُ الأَيَّامِ، وَلَيَالِيهِ أَفضَلُ اللَّيَالِي، وَسَاعَاتُهُ أَفضَلُ السَّاعَاتِ. هُوَ شَهرٌ دُعِيتُم فِيهِ إِلَى ضِيَافَةِ اللهِ، وَجُعِلتُم فِيهِ مِن أَهلِ كَرَامَةِ الله. أَنفَاسُكُم فِيهِ تَسبِيحٌ، وَنَومُكُم فِيهِ عِبَادَةٌ، وَعَمَلُكُم فِيهِ مَقبُولٌ، وَدُعَاؤُكُم فِيهِ مُستَجَابٌ؛ ای مردم، همانا ماه خدا، همراه با برکت و رحمت و آمرزش، به شما روی آورده است، ماهی که در نزد خدا برترین ماههاست، روزهایش برترین روزها، شبهایش برترین شبها و ساعاتش برترین ساعات است. ماهى است که در آن به میهمانى خدا دعوت شدهاید و از شایستگانِ کرامت الهى قرار داده شدهاید. نَفَسهایتان در آن، تسبیح است، خوابتان در آن، عبادت، عملتان در آن، پذیرفته و دعایتان در آن، مورد اجابت است.» سپس فرمود: «يُفْتَحُ فِيهِ أَبْوَابُ الْجَنَّةِ، وَيُغْلَقُ فِيهِ أَبْوَابُ الْجَحِيمِ، وَتُغَلُّ فِيهِ الشَّيَاطِينُ، فِيهِ لَيْلَةٌ خَيْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ، مَنْ حُرِمَ خَيْرَهَا فَقَدْ حُرِمَ؛ در آن درهاي بهشت باز و درهاي دوزخ بسته ميشود و در آن شياطين در قيد و زنجير قرار داده ميشوند، در شبي كه بهتر از هزار شب است، هر كس از خیر آن محروم شد، بيگمان(از هر خیری) محروم گردانيده شده است.»
آگاهی داشتن از اینها باعث میشود که شاکرانه وارد این ماه شویم و از خداوند به خاطر اینکه فرصت ماه رمضان را در اختیار ما قرار داده است، تشکر کنیم و از آمدن آن شادمان شویم و آماده شویم که به تمام مسئولیتهای خود در این ماه عمل کنیم تا با زاد و توشه فراوان از این ماه خارج شویم.
عزیزان، ما در این ماه وظایف ما متعددی داریم که بارزترین آنها روزهداری است؛ اما این روزه فقط منحصر در پرهیز از خوردن و آشامیدن و بقیه مفطرات نیست بلکه فراتر از آن، در دوری جستن از هر چیزی است که خداوند متعال ما را از آنها نهی کرده است و این همان چیزی است که روایات شریف نیز به آن اشاره کردهاند. از پیامبر خداوند(ص) روایت شده است: «يقولُ اللّه ُ عَزَّوجلَّ مَن لَم تَصُمْ جَوارِحُهُ عن مَحارِمِي فلا حاجَةَ لي في أن يَدَعَ طَعامَهُ وشَرابَهُ مِن أجلِي؛ خداوند عز و جل میفرماید: كسى كه جوارح و اندامهای خود را از حرامهای من نگاه ندارد، من نيازى به اين ندارم كه به خاطر من از خوردن و آشاميدن خوددارى ورزد».
و از حضرت زهرا(س) روایت شده است: «ما يَصنَعُ الصائمُ بِصِيامِهِ إذالَم يَصُنْ لِسانَهُ وسَمعَهُ وبَصَرَهُ وجوارِحَهُ؛ اگر روزهدار زبان و گوش و چشم و اعضا و جوارح خود را نگه ندارد، روزه به چه كار او میآید؟».
و در حدیثی از امام صادق(ع) آمده است: «اذا صُمتَ فَلْيَصُمْ سَمعُكَ و بَصَرُكَ و شَعرُكَ و جِلدُكَ و عَدَّدَ أشياءَ غَيرَ هذا و قالَ: لا يكونُ يومُ صَومِكَ كَيَومِ فِطرِكَ؛ هرگاه روزه گرفتى بايد گوش و چشم و مو و پوست تو نيز روزه داشته باشند. سپس حضرت اعضاى ديگرى را نيز برشمرد و فرمود: روزى كه روزهدارى با روزى كه روزه ندارى يكسان نباشد».
از این رو میبینیم وقتی در ماه رمضان «سَمِعَ رَسُولُ اللهِ(ص) امْرَأَةً تُسابُّ جارِيَةً لَها و هِيَ صائِمَةٌ، فَدَعا رَسُولُ اللهِ(ص) بِطَعامٍ فَقالَ لَها: كُلي! فَقالَت: أنا صائِمَةٌ يا رَسُولَ اللهِ! فَقالَ: كَيفَ تَكُونينَ صائِمَةً وَ قَد سَبَبتِ جارِيَتَكِ؟! إنَّ الصَّومَ لَيسَ مِنَ الطَّعامِ وَالشَّرابِ، وَ إنَّما جَعَلَ اللهُ ذلِكَ حجاباً عَن سِواهُما مِن الْفَواحِشَ مِن الْفِعلِ وَالْقَولِ يُفطِرُ الصّائِمَ. ما أقَلَّ الصُّوّامَ و أكثَر الْجُوّاعَ؛ پيامبر خدا(ص) شنيد كه زني روزهدار، كنيز خود را دشنام ميدهد. پس غذايي طلب كرد و به او گفت: «بخور!» زن گفت: من روزهام، اي پيامبر خدا(ص)! فرمود: چگونه روزهاي، كه كنيزت را دشنام دادی؟! روزه، تنها نخوردن غذا و نوشيدني نيست و همانا خداوند، روزه را حجابي در برابر كار و سخن زشت قرار داده كه روزهدار با آن، روزه را افطار ميكند. روزهداران، چه اندكاند و گرسنگان چه بسيار!»
مسئولیت ما در ماه رمضان
موارد دیگری نیز وجود دارد که رسول خدا(ص) در خطبه آخرین جمعه ماه شعبان به آنها اشاره میکرد که باید در این ماه انجام شوند تا بتوانیم نقش خود را در آن انجام دهیم و زاد و توشهای داشته باشیم. فرمود: «فسئلوا اللهَ ربَّكم بنياتٍ صادقةٍ وقلوبٍ طاهرةٍ أنْ يوفقَكُم لصيامِهِ وتلاوةِ كتابهِ فإنّ الشقيَّ مَنْ حُرمَ غفرانَ اللهِ في هذا الشهرِ العظيمِ واذكروا بجوعِكِم وعطشِكِم فيهِ جوعَ يومَ القيامةِ وعطشِهِ وتصدّقُوا على فقرائِكِم ومساكينِكِم ووقرّوُا كبارَكَم وارحمُوا صغارَكم وصلُوا أرحامَكم واحفظُوا ألسنتَكُم وغضُوا عمّا لا يحلُ النظرُ إليه أبصارَكُم وعمّا لا يحلُ الاستماعُ إليه أسماعَكُم وتحنّنُوا على أيتامِ الناسِ يتُحننُ على أيتامِكُم وتوبُوا إليه من ذنوبكِم وارفعُوا إليهِ أيديَكُم بالدّعاءِ في أوقاتِ صلواتِكُم فإنهّا أفضلُ الساعاتِ ينظرُ اللهُ(عزَّ وجلَّ) فيها بالرحمةِ إلى عباده يُجيبُهم إذا ناجُوه ويلبيهم إذا نادُوه ويستجيبُ لهم إذا دعُوه؛ بنابراین، با نیتهای صادق و دلهای پاکیزه از خدا بخواهید که شما را برای روزه این ماه و تلاوت کتابش توفیق دهد. بیشک، شقی و بدبخت کسی است که در این ماه بزرگ از آمرزش الهی محروم بماند. با گرسنگی و تشنگی خویش در این ماه، گرسنگی و تشنگی روز رستاخیز را یاد آرید. به تهیدستان و مسکینانتان کمک کنید. بزرگسالانتان را احترام و خردسالانتان را مورد مهربانی قرار دهید؛ و به خویشاوندانتان احسان نمایید. زبانتان را حفظ کنید و چشم و گوشتان را بر آنچه نگاه کردن و گوش دادن به آن جایز نیست ببندید. بر یتیمان مردم ترحم و مهربانی کنید تا ایتامتان مورد ترحم و مهربانی دیگران قرار گیرند. از گناهانتان بهسوی خدا توبه آرید و دستهایتان را در اوقات نماز به درگاهش به دعا بلند کنید، زیرا اوقات نماز برترین ساعات است. خدای عزوجل در اوقات یاد شده به بندگان خویش با مهربانی مینگرد. اگر آنها با او مناجات کنند جوابشان دهد و اگر او را صدا زنند لبیکشان گوید و اگر او را بخوانند دعایشان را اجابت کند.»
پس از نظر رسول خدا(ص) این ماه، ماه اصلاح اخلاق و تشدید کنترل بر آنچه به گوش و بینایی میرسد و بر زبان جاری میشود. پس جز آنچه مورد رضایت خداوند است، بر آنها وارد نکنیم و این ماه، ماه صدقه دادن به فقرا، نیازمندان و مستمندان، نیکی کردن و شفقت بر یتیمان است. این ماه، ماه برقراری والاترین رابطه با خدا و انجام مسئولیت در برابر او با خواندن نماز و ادای نوافل و خواندن قرآن و به یاد آوردن حالت هولانگیز روز قیامت است که مردم در برابر پروردگار جهانیان میایستند و هر کسی برای نجات خود مجادله میکند.
رسول خدا(ص) در خطبه خود به آثار و پیامدهای انجام این مسئولیت میپردازد و میفرماید: «أَیُّهَا النَّاسُ مَنْ حَسَّنَ مِنْکُمْ فِی هَذَا الشَّهْرِ خُلُقَهُ کَانَ لَهُ جَوَازاً عَلَی الصِّرَاطِ یَوْمَ تَزِلُّ فِیهِ الْأَقْدَامُ وَ مَنْ خَفَّفَ فِی هَذَا الشَّهْرِ عَمَّا مَلَکَتْ یَمِینُهُ خَفَّفَ اللَّهُ عَلَیْهِ حِسَابَهُ وَ مَنْ کَفَّ فِیهِ شَرَّهُ کَفَّ اللَّهُ عَنْهُ غَضَبَهُ یَوْمَ یَلْقَاهُ وَ مَنْ أَکْرَمَ فِیهِ یَتِیماً أَکْرَمَهُ اللَّهُ یَوْمَ یَلْقَاهُ وَ مَنْ وَصَلَ فِیهِ رَحِمَهُ وَصَلَهُ اللَّهُ بِرَحْمَتِهِ یَوْمَ یَلْقَاهُ وَ مَنْ قَطَعَ فِیهِ رَحِمَهُ قَطَعَ اللَّهُ عَنْهُ رَحْمَتَهُ یَوْمَ یَلْقَاهُ وَ مَنْ تَطَوَّعَ فِیهِ بِصَلَاةٍ کَتَبَ اللَّهُ لَهُ بَرَاءَةً مِنَ النَّارِ وَ مَنْ أَدَّی فِیهِ فَرْضاً کَانَ لَهُ ثَوَابُ مَنْ أَدَّی سَبْعِینَ فَرِیضَةً فِیمَا سِوَاهُ مِنَ الشُّهُورِ؛ ای مردم! هرکس اخلاق خود را در این ماه نیکو کند، از صراط، آسان بگذرد، آن روز که قدمها، بر آن بلغزد. هرکس در این ماه کارهای غلامان و مستخدمان خود را سبک گرداند، خدا در قیامت حساب او را آسان کند. هرکس در این ماه از آزار رساندن به مردم خودداری کند، حق تعالی، روز قیامت، خشم خود را از او بازدارد. هرکس در این ماه یتیم بیپدری را گرامی دارد، خدا او را در قیامت عزیز گرداند. هر کس در این ماه صله رحم کند و با خویشان بپیوندد، خدا او را در قیامت به رحمت خود واصل گرداند و هرکس در این ماه رابطهاش را با خویشان خود قطع کند، خداوند در قیامت رحمت خود را از او دریغ نماید. هرکس در این ماه نماز مستحبی بپا دارد، خداوند او را از آتش جهنم برهاند و کسی که نماز واجبی بجا آورد، خداوند ثواب هفتاد نماز واجب در ماههای دیگر را به او عطا کند».
تهیه برنامه عبادی
از این رو عزیزان، باید قبل از ورود به این ماه، برنامه ویژهای را برای خود و خانوادهمان تدارک ببینیم که در آن همه عناوین معنوی، اعتقادی، فرهنگی و علمی که در این ماه اعم از نمازهای مستحبی، خواندن قرآن و دعا و ارتباط با بستگان، همسایگان و اطرافیان، همکاری در جهت کمک به فقرا، نیازمندان، یتیمان، دردمندان و غمگینان و همه کسانی که به مراقبت نیاز دارند و این روزها افراد نیازمند به مراقبت بسیارند، لحاظ شده باشد.
با این کار اجازه نمیدهیم کسی ما را به سمت برنامههایی ببرد که به بهانه آسایش و سرگرمی روزهداران برای ما تدارک دیده شدهاند. به گونهای که از یک سریال به سریال دیگر و از یک برنامه تفریحی به برنامه دیگر یا هر کار ابداعی خودمان برویم. تازه اگر این برنامهها از مواردی نباشند که مصونیت روحی و ایمانی ما را تضعیف کنند یا ما را به حرام بیندازند.
البته این بدان معنا نیست که ما مخالفت استراحت روزهدار هستیم؛ چون این همان چیزی است که از ما خواسته شده است. چنان که در حدیث آمده است: «للمؤمنِ ثلاثُ ساعاتٍ: فساعَةٌ يُناجِي فيها رَبَّهُ و ساعَةٌ يَرُمُّ مَعاشَهُ و ساعَةٌ يُخَلِّي بينَ نفسِهِ و بينَ لَذَّتِها فيما يَحِلُّ و يَجمُلُ فَاِنَّ هَذِهِ السّاعَةَ عَونٌ لِتِلکَ السّاعاتِ؛ مؤمن اوقات خود را سه بخش میکند: زمانى كه در آن با پروردگار خود به راز و نياز میپردازد و زمانى كه به تحصيل معاش دست مییازد و زمانى كه به لذّتهای حلال و نيكو میگذراند که این ساعت یار و کمک آن سه ساعت دیگر است»؛ اما آنچه ما میخواهیم این است که این کارها به قیمت از دست رفتن معنویات، اهداف و معانی روزه تمام نشود.
توجه به عبادت
عزیزان، این روزها و شبها، ساعتها، دقیقهها و ثانیههای این ماه بسیار گرانبها و عزیزاند؛ پس آنها را ضایع نکنیم و شبها، روزها و سحرهای آن را به هدر ندهیم. باید روزها و شبهای این ماه را پر از عبادت و تضرع، نیکی به خویشاوندان، فقرا و اطرافیان، مدارا، محبت و صمیمیت کنیم که از دلها سرچشمه بگیرد و بر صفحه چهرهها نمایان شود. پس خوشا به حال روزهداران، شبزندهداران، تلاوت کنندگان کتاب خدا و انفاق کنندگان که نیکی بر زبان و دلشان گویا و بر دستانشان جاری است.
پس باید به درگاه خداوند متعال متوسل شویم تا ما را در انجام مسئولیت خود در این ماه که رسول خدا(ص) هنگام حلول ماه رمضان ما را به انجامش دعوت میکرد، مدد فرماید. رسول خدا(ص) میفرمود: «اللَّهُمَّ أَهِلَّهُ عَلَیْنَا بِالْأَمْنِ وَ الْإِیمَانِ وَ السَّلامَةِ وَ الْإِسْلامِ وَ الْعَافِیَةِ الْمُجَلَّلَةِ وَ دِفَاعِ الْأَسْقَامِ [وَ الرِّزْقِ الْوَاسِعِ] وَ الْعَوْنِ عَلَى الصَّلاةِ وَ الصِّیَامِ وَ الْقِیَامِ وَ تِلاوَةِ الْقُرْآنِ؛ خدایا این ماه را بر ما نو کن به ایمنی و ایمان و سلامت و اسلام و عافیت بزرگ و دفاع در برابر بیماریها و یاری بر نماز و روزه و شبزندهداری و تلاوت قرآن». «وَ وَفِّقْنا فیهِ لِاَنْ نَصِلَ اَرْحامَنا بِالْبِرِّ وَالصِّلَةِ، وَاَنْ نَتَعاهَدَ جیرانَنا بِالْاِفْضالِ وَ الْعَطِیَّةِ، وَ اَنْ نُخَلِّصَ - اَمْوالَنا مِنَ التَّبِعاتِ، وَ اَنْ نُطَهِّرَها بِاِخْراجِ الزَّکَواتِ، وَ اَنْ نُراجِعَ مَنْ هاجَرَنا، وَ اَنْ نُنْصِفَ مَنْ ظَلَمَنا، وَ اَنْ نُسالِمَ مَنْ عادانا، حاشی مَنْ عُودِیَ فیکَ وَ لَکَ، فَاِنَّهُ الْعَدُوُّ الَّذی لانُوالیهِ، وَ الْحِزْبُ الَّذی لانُصافیهِ، وَ اَنْ نَتَقَرَّبَ اِلَیْکَ فیهِ مِنَ الْاَعْمالِ الزّاکِیَةِ بِما تُطَهِّرُنا بِهِ مِنَ الذُّنُوبِ، وَ تَعْصِمُنا فیهِ مِمّا نَسْتَاْنِفُ مِنَ الْعُیُوبِ؛ و ما را در این ماه موفق گردان که با خویشان خود با نیکی و احسان پیوند برقرار کنیم و احوال همسایگان خود را با بخشش و عطا جویا شویم و مالهایمان را از حقوق (دیگران) پیراسته سازیم و با دادن زکات، آنها را پاکیزه کنیم و به آن کس که از ما دوری گزیده است بازگردیم و با کسی که به ما ستم کرده است به انصاف و عدل برخورد نماییم و با آن که با ما دشمنی کرده است دوستی و آشتی کنیم غیر از آن که در راه تو و برای تو با او دشمنی شده است، آن دشمنی است که با او دوستی نمیکنیم و با او همدل نمیشویم و با اعمال پاک در این ماه به تو نزدیک شویم اعمالی که به آن ما را از گناهان پاک گردانی و از تجدید عیبها حفظ نمایی».
خطبه سیاسی:
بسم الله الرحمن الرحیم
ای بندگان خدا، شما و خودم را به همان چیزی سفارش میکنم که امام رضا(ع) به یکی از اصحاب خود سفارش فرمود. او در این روز (آخرین جمعه ماه شعبان) به محضر امام رسید. امام به او فرمود: «يَا أَبَا الصَّلْتِ إِنَّ شَعْبَانَ قَدْ مَضَى أَكْثَرُهُ وَ هَذَا آخِرُ جُمُعَةٍ فِيهِ، فَتَدَارَكْ فِيمَا بَقِيَ مِنْهُ تَقْصِيرَكَ فِيمَا مَضَى مِنْهُ وَ عَلَيْكَ بِالْإِقْبَالِ عَلَى مَا يَعْنِيكَ، وَ أَكْثِرْ مِنَ الدُّعَاءِ وَ الِاسْتِغْفَارِ، وَ تِلَاوَةِ الْقُرْآنِ وَ تُبْ إِلَى اللَّهِ مِنْ ذُنُوبِكَ لِيُقْبِلَ شَهْرُ اللَّهِ إِلَيْكَ وَ أَنْتَ مُخْلِصٌ لِلَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ وَ لَا تَدَعْ أَمَانَةً فِي عُنُقِكَ إِلَّا أَدَّيْتَهَا وَ لَا فِي قَلْبِكَ حِقْداً عَلَى مُؤْمِنٍ إِلَّا نَزَعْتَهُ، وَ لَا ذَنْباً أَنْتَ مُرْتَكِبُهُ إِلَّا أَقْلَعْتَ عَنْهُ، وَ اتَّقِ اللَّهَ وَ تَوَكَّلَ عَلَيْهِ فِي سِرِّ أَمْرِكَ وَ عَلَانِيَتِهِ، وَ مَنْ يَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ فَهُوَ حَسْبُهُ إِنَّ اللَّهَ بالِغُ أَمْرِهِ قَدْ جَعَلَ اللَّهُ لِكُلِّ شَيْءٍ قَدْراً وَ أَكْثِرْ مِنْ أَنْ تَقُولَ فِيمَا بَقِيَ مِنْ هَذَا الشَّهْرِ: اللَّهُمَّ إِنْ لَمْ تَكُنْ غَفَرْتَ لَنَا فِيمَا مَضَى مِنْ شَعْبَانَ، فَاغْفِرْ لَنَا فِيمَا بَقِيَ مِنْهُ؛ ای ابا صلت! بیشتر ماه شعبان رفت و این جمعه آخر آن است، پس جبران کن کوتاهیهایی را که در ایّام گذشته این ماه کردی، در آنچه از این ماه مانده است. بر تو باد به انجام آنچه به حال تو مفید است، دعا، استغفار و تلاوت قرآن را افزون کن و بهسوی خدا از گناهان خود توبه کن تا وقتی ماه مبارک فرارسید، خود را برای خدا خالص کرده باشی. امانتی بر گردن خود باقی مگذار مگر آنکه آن را ادا کنی و نیز در دلت کینه هیچ مؤمنی نباشد مگر اینکه آن را از دل بیرون کنی. تقوای الهی را پیشه کن و در پنهان و آشکار امور خود بر خدا توکل کن زیرا هرکه بر خدا توکّل کند خدا او را بس است؛ و در بقیّه این ماه این دعا را بسیار بخوان: اللّهُمَّ اِنْ لَمْ تَکُنْ غَفَرْتَ لَنا فیما مَضی مِنْ شَعْبانَ فَاغْفِرْ لَنا فیما بَقِیَ مِنْهُ؛ خدایا اگر در آن قسمت از ماه شعبان که گذشته ما را نیامرزیدهای در آن قسمت که از این ماه مانده، ما را بیامرز».
عزیزان، امام رضا(ع) با این فرمایش خود بیان فرمودهاند که در این ماه چه کنیم تا شایسته میهمانی خداوند شویم و شایستگی کسب ثواب و پاداش مضاعف او را به دست آوریم و به درجاتی که به روزهداران وعده داده شده، برسیم و به این وسیله به خدا نزدیکتر و در برابر مشکلات توانمندتر شویم.
بحران تشدید شده و راهحلی وجود ندارد
از این کشور آغاز میکنیم که در آن با عبور از صد هزار لیره در برابر هر دلار، بیارزش شدن پول ملی در برابر دلار آمریکایی ادامه دارد و به دلیل فقدان راهحلهای ریشهای که به بازگشت اعتبار به لیره لبنانی کمک کند و متوقف شدن اقدامات آنی بانک مرکزی که این فروپاشی را برای مدتی متوقف کرده ولی حل نکرده بود، همیشه احتمال افزایش آن وجود دارد تا پول ملی همچنان گروگان بازی، حرص و طمع صرافان بزرگ و کسانی که پشت سر آنها قرار دارند و تحت تأثیر وضعیت سیاسی و اقتصادی وخیم داخلی و خارجی باقی بماند. این قضیه توان لبنانیها را برای تأمین سادهترین مایحتاج زندگی و توانایی مؤسسات عمومی، مدارس دولتی و دانشگاهها را برای ایفای نقش مطلوب مورد تهدید قرار داده است و بیم آن میرود به دلیل بار سنگین آن، این تهدید به مؤسسات خصوصی نیز برسد.
این وضعیت در حالی ادامه دارد که عرصه سیاسی کشور همچنان به این مشکلات پشت کرده و طوری برخورد میکند که گویا کشور در امنیت کامل است و مردم توان تحمل را دارند؛ بنابراین به جای اینکه همه نیروهای سیاسی تمام توان خود را بسیج و اختلافات و درگیریهای خود را متوقف کنند و برای مقابله با این فروپاشی و توقف این روند فرسایشی متحد شوند، میبینیم که بر تفرقه و هدف گرفتن یکدیگر پافشاری میکنند. این قضیه هر فرصتی را برای رسیدن به راهحلهایی که کشور را از این فروپاشی نجات دهد، خنثی میکند. برای همه روشن شده است که آغاز راه رسیدن به راهحل، انتخاب رئیس جمهور، تشکیل دولتی توانا برای پیشبرد کشور و همکاری با پارلمان برای انجام اصلاحات ضروری برای احیای اعتماد لبنانیها به کشور و اعتماد جهانیان به لبنان است؛ زیرا مناقشه در این زمینه ادامه دارد، بدون اینکه هیچ طرفی تمایل به عقبنشینی به خاطر کشور و مردم را از خود نشان دهد؛ بنابراین انتخاب رئیس جمهور گروگان زمانی نامشخص و انتظار کشیدن برای ایجاد تغییرات در این یا آن گروه یا تغییر در موازنه قدرت، یا توافقات خارجی باقی بماند که به نظر نمیرسد به این زودیها اتفاق بیفتد.
از این رو، از سر دلسوزی برای کشور و مردم، مجدداً تأکید میکنیم که همه نیروهای سیاسی دخیل در این انتخاب، باید با دقت به درد و رنج لبنانیها توجه کنند. چون مردم دیگر توان تحمل بارهای کنونی را ندارند و بالطبع نمیتوانند بار بیشتری را تحمل کنند. پس باید سریعاً نقش خود را در این زمینه ایفا کنند و از خشم مردمی بترسند که مدت طولانی نمیتوانند صبر کنند و سریعتر روی رئیسجمهوری توافق کنند که منافع لبنانیهایی را که مشتاق خروج از این جهنم هستند، در نظر بگیرد.
بازخواست رئیس بانک مرکزی
در زمینه اقدام قضایی علیه رئیس کل بانک مرکزی، مجدداً تأکید میکنیم با هر اقدام جدی برای افشای حقیقت آنچه در هزارتوهای این بانک به عنوان مسئول وضعیت موجود کشور، گذشته است، موافق هستیم.
امیدواریم که این اقدام آغاز راه اصلاحات باشد؛ زیرا کشور از عدم پاسخگویی و حمایت از کسانی که عاملان بنبست و بازی با سرنوشت کشور هستند، رنج میبرد. اگرچه نگرانیم بازخواست مورد نظر لبنانیها، به خروج کشور از این تونل تاریک که نتیجه مداخلات خارجی و داخلی است، منجر نشود؛ زیرا مداخلات نمیگذارند که دانهدرشتها بازخواست شوند و پروندهها پس از باز شدن، بسته میشوند و اگر انجام هم شود، در یک دایره محدود و مشخص باقی میماند.
مواظب دشمن باشید
به فلسطین اشغالی میرسیم و به عملیات متهورانهای که در یکی از مراکز دشمن صهیونیستی رخ داد و باعث تشویش و سرگردانی دشمن گردید و ادعا شد که عاملان آن از لبنان نفوذ کردهاند ولی دلیلی برای این ادعا ارائه نشد، میپردازیم. میترسیم این اتفاق مقدمهای برای آغاز ماجراجوییهای احتمالی دشمن در لبنان باشد که هدف از آن تخریب هر نوع توافق است؛ مانند توافقی که اخیراً بین جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی منعقد شد یا فرار از بحرانهای داخلی است. این وضعیت مستلزم آگاهی، آمادگی و انسجام بیشتر برای رویارویی با ماجراجوییهای احتمالی دشمن است. اگرچه ما همچنان مطمئن هستیم که دشمن پس از تجربیات تلخ گذشته در لبنان که سربازانشان تا هنوز به یاد دارند، همچنان از دست زدن به هر ماجراجویی جدیدی میترسد.
توافق عربستان و ایران
در موضوع توافق بین جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی؛ ما این توافق را مهم میدانیم و این همان چیزی است که همیشه خواستار آن بودهایم؛ زیرا این توافق منجر به تقویت انسجام بین اعراب و مسلمانان برای رویارویی با چالشهای فرارو میشود. این توافق به کاهش تنشهایی کمک میکند که مدتها گریبان گیرشان بوده و آنها را از توسعه تواناییها و امکاناتشان بازداشتهاند.
حلول ماه مبارک رمضان را تبریک میگوییم
در پایان فرارسیدن ماه مبارک رمضان را به همه مسلمانان تبریک عرض مینماییم که ان شاء الله با پنجشنبه آینده مصادف است. از خداوند میخواهیم که ما را به این ماه برساند و این ماه، ماه پر خیر و برکتی برای ما و منادی امنیت و ثبات و تحکیم پیوندهای وحدت میان مسلمانان باشد و روحیه نیکی و کار خیر را در جانشان برانگیزد تا بر وضعیت دشواری که آنها را تهدید میکند، غلبه کنند.